Vplyv výživy na zdravie seniorovGarance
5.2.2018,
, Zdroj: Verlag DashöferVýživa zohráva dôležitú úlohu v živote každého človeka, zvlášť seniora u ktorého dochádza k zmenám v organizme v dôsledku procesu starnutia. Správna výživa významne ovplyvňuje celkový stav organizmu, telesnú a duševnú výkonnosť, odolnosť k infekciám, lepšie…
Režimová opatření u extraezofageálního refluxuGarance
1.10.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferGastroezofageální reflux (GER) je označení pro návrat žaludečního (někdy i duodenálního) obsahu do jícnu. GER se může vyskytovat také u zdravých lidí. Za fyziologický je označován v případě, že nezpůsobuje obtíže ani histologické změny sliznice jícnu. Za…
Dieta při hypertenziGarance
20.6.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferEsenciální hypertenze je významné onemocnění, jehož přesnou příčinu neznáme. Rozhodně však má blízko k metabolickým onemocněním a tzv. metabolického syndromu. Proto jsou režimová opatření a dietní léčba u tohoto onemocnění tak důležité. V první řadě je na…
Dieta při osteoporózeGarance
20.6.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferOsteoporóza je progresivní systémové onemocnění skeletu charakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně s následným zvýšením fragility kosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Kvalita a množství kostní hmoty je ze 75–80 % dána…
Výživa u onemocnění dnouGarance
20.6.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferDna je kloubní onemocnění s typickými nepříjemnými projevy – otok, bolest, výskyt tzv. tofů, zejména nad prvními klouby palců, ale i v jiných lokalizacích. Postihuje jedince s rysy metabolického syndromu typicky po dietním či alkoholovém excesu. V patogenezi…
Výživa u malnutriceGarance
1.4.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferMalnutrice je významným rizikovým faktorem rozvoje infekčních komplikací, prodloužení hospitalizace a zvýšení mortality u nemocných.
Dieta u obezityGarance
1.4.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferObezita patří k onemocněním, u kterých je dietní léčba nejvýznamnější. Nejde o pouhé uplatnění diety v redukci hmotnosti, ale i o dietní ovlivnění prognózy obézních. Optimální je dosažení redukce hmotnosti, to je však u části nemocných neúspěšné. Obezita je…
Dieta u dialyzovaných pacientůGarance
2.2.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferSprávná výživa je jedním ze základních pilířů péče o dialyzované pacienty. Dialyzovaný pacient musí mít stravu nejen energeticky bohatou, ale i s dostatečným přísunem bílkovin. Tato dieta se tak zásadním způsobem liší od diety pacientů, kteří dosud dialýzou…
Dietní systémGarance
2.2.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferVýznam výživy stoupá při onemocnění. Často se musí vzájemný poměr živných látek v potravě měnit nebo se musejí některé látky omezit nebo úplně vyloučit. Takové stravě, která je z léčebných důvodů upravená, se říká dieta. Dieta se tak stává významnou součástí…
Výživa u onemocnění diabetes mellitusGarance
2.2.2015,
, Zdroj: Verlag DashöferDodržování diety u diabetu mellitu (DM) patří k nejjednoduššímu, ale v praxi k nejobtížněji dodržovanému léčebnému prostředku. Dietní léčba diabetu vychází z pravidel nízkoenergetické racionální výživy.…
Hodnocení výživy seniorů v zařízeníchGarance
11.8.2014,
, Zdroj: Verlag DashöferPodle Kalvacha a Onderkové (2006, s. 15) překročení hranice stáří (dosažením 65 či 75 let věku) automaticky neznamená, že se člověk stává geriatrickým pacientem. Indikátorem geriatrického pacienta je křehkost a profit ze specifického geriatrického režimu.…
Hodnocení stavu výživy seniorůGarance
11.8.2014,
, Zdroj: Verlag DashöferO významu zdravé výživy v životě člověka dnes již nikdo nepochybuje. Stav výživy je komplexní problém, který je možné diagnostikovat různými metodami, a to z hlediska karenčních příznaků anebo projevů nadměrné výživy. Chceme-li správně stanovit nutriční…