1.70
Dieta při osteoporóze
PhDr. Kozáková Radka, Ph.D.
NahoruÚvod
Osteoporóza je progresivní systémové onemocnění skeletu charakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně s následným zvýšením fragility kosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Kvalita a množství kostní hmoty je ze 75–80 % dána geneticky.
Ze zevních faktorů ovlivňuje kostru celoživotně fyzická aktivita, zdravotní stav, výživa, konzumace alkoholu a kuřáctví. Výživa ovlivňuje významným způsobem narůst kostní hmoty během dětství a dospívání. V dospělosti výživa snižuje kostní ztráty. Nejdůležitější roli ve výživě má celkový stav a vyváženost stravy, kdy významný je zejména příjem vápníku, bílkovin a zásobení vitaminem D. Nelze opomenout ani vliv dalších minerálů a stopových prvků a vitaminu K.
V prevenci i léčbě osteoporózy je vhodná dieta bohatá kalciem a vitaminem D.
Nutný je dostatečný příjem zejména mléčných výrobků. Výhodný je příjem potravin obohacených vitaminem D, masa a ryb. Negativně působí větší příjem šťavelanů (špenát, rebarbora, angrešt, rybíz), fytátů (černý chléb), polyfosfáty z pečiva. Mnoho tuku obsahují vločky, vejce, fazole, sardinky, mandle, sója, lískové ořechy. Vyrovnaný příjem tuku a kalcia je při konzumaci mléka, jogurtů, tvarohu, tavených sýrů, máku. Největšími zdroji Ca ve stravě jsou mléko a veškeré mléčné výrobky, mák, lískové ořechy, mandle, kakao, sója, zelené natě (kopr, petrželka, pažitka).
Tabulka 1: Doporučovaný příjem vápníku podle věku (Kučerová, 2010)
Nedostatkem kalcia jsou ohroženi pacienti s laktázovou insuficiencí, při níž je vhodné jíst mléčné výrobky s menším množstvím laktózy. Laktóza je méně obsažena v tvrdých a vyzrálých sýrech, rovněž kysané mléko a mléčné výrobky jsou vhodné. U nás je laktóza přidávána bohužel obvykle i do jogurtů, často ji obsahují i hotové výrobky typu konzerv a salámů. Dostatek vápníku může těmto pacientům dodávat pravidelná konzumace máku.
Využití vápníku z potravin závisí na:
-
množství vápníku ve stravě; řídíme se doporučeným množstvím podle tabulky,
-
hodnotách pH v tenkém střevě (alkalické hodnoty snižují vstřebávání),
-
vitaminu D – podporuje vstřebávání a využití Ca,
-
pohlaví – u mužů je resorpce vyšší, u žen závisí na hladině estrogenů,
-
věku – děti resorbují 75 %, s přibývajícím věkem tato schopnost klesá,
-
přítomnosti fytátů (z cereálií), šťavelanů (špenát), fosfátů a velkém množství mastných kyselin, které ve střevě tvoří spolu s vápníkem nerozpustné soli a zabraňují vstřebávání Ca,
-
při průjmech, po operacích žaludku a tenkého střeva se snižuje resorpce Ca,
-
činnosti ledvin – při renální insuficienci dochází ke ztrátám Ca močí anebo naopak při hyperkalcemii může dojít k tvorbě renálních kamenů,
-
činnosti štítné žlázy – parathormon, kalcitonin ovlivňují hladinu Ca v krvi a vyplavování vápníku z kostí.
Doporučené množství vápníku je třeba upravit v některých situacích a stavech:
-
těhotné a kojící matky 1 200–1 600 mg/den (některá doporučení nenavyšují příjem těhotných, ale pouze kojících),
-
pacienti s osteoporózou nebo s osteomalaciíí 1 200–2 000 mg/den,
-
pacienti s hyperkalcemií pod 300 mg/den.
Tab. 2: Množství vápníku v potravinách