PhDr. Radka Kozáková, Ph.D.
Význam výživy stoupá při onemocnění. Často se musí vzájemný poměr živných látek v potravě měnit nebo se musejí některé látky omezit nebo úplně vyloučit. Takové stravě, která je z léčebných důvodů upravená, se říká dieta. Dieta se tak stává významnou součástí léčby. Léčebného účinku diety se dosahuje jednak vhodným výběrem potravin, ale také vhodným technologickým postupem při úpravě stravy a určitým složením stravy. Způsoby podávání potravy volíme zpravidla podle aktuálního zdravotního stavu pacienta.
Faktory ovlivňující výživu:
- biologické – především funkce trávicího systému, věk, pohlaví, zdravotní stav,
- psychické faktory – zejména emocionální stav, osobnostní vlastnosti a psychosomatické stavy,
- sociální faktory – kultura a životní prostředí – kulturní zvyky a obyčeje, víra, životní styl, individuální zvyky, reklama, ekonomická situace, přírodní prostředí.
Jednotný dietní systém obsahuje seznam základních a speciálních diet a standardizovaných diet.
NahoruSkupiny diet
V současné době lze diety rozdělit do 5 základních skupin:
- diety základní – jsou ordinovány běžně ve všech zdravotnických zařízeních (tab. 1),
- diety speciální – jsou to většinou energeticky i substrátově neplnohodnotné diety, lze je podávat jen omezenou dobu (tab. 2),
- standardizované dietní postupy – vyznačují se zvláštním individuálním použitím a nemají číselné označení, patří zde např. bezlepková, bezlaktátová dieta (tab. 3),
- diety individuálně připravované – nejlépe odpovídá potřebám a stravovacím návykům pacienta, u pacientů s malnutricí, anorexií, onkologicky nemocných, se speciálními požadavky z důvodu náboženství,
- diety diagnostické – jsou používány ojediněle, např. dieta při zjišťování okultního krvácení.
NahoruZákladní diety
První skupinu tvoří diety základní, které se označují čísly 0–13.
Tab. 1 Základní diety