Státní zdravotní ústav (SZÚ) odstartoval celoroční studii kvality školního stravování. Bude sledovat stravování 900.000 žáků základních škol a zkoumat především nutriční složení jídel. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.
"Strava, kterou denně konzumují děti ve školních jídelnách, by měla patřit jednoznačně do kategorie vyvážených a zdraví prospěšných jídel a zdárný vývoj dětí podporovat. Chceme mít ucelená data o tom, zda tomu tak opravdu je, nebo zda bude potřeba standardy tohoto stravování nastavit lépe," řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).
Studie by podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty měla dát odpovědi na čtyři otázky: zda obědy ve školních jídelnách základních škol odpovídají žádoucímu přísunu 35 procent z denní výživové dávky a jak se na tomto poměru podílejí jednotlivé části oběda. Zkoumat se bude souvislost mezi počtem…