Londýn/Chicago 3. června
Od 90. let prudce přibylo Britů ve věku 25 až 50 let, kteří onemocněli rakovinou. Počet takových případů mezi mladšími lidmi roste dvakrát rychleji než u starších osob, vyplývá z britské studie, o níž informoval list The Times. Tento znepokojivý trend patrně souvisí se škodlivými střevními bakteriemi a chronickým zánětem způsobeným změnou stravovacích návyků.
Jedná se o mnohem strmější nárůst než u kterékoli jiné věkové skupiny, přičemž druhý největší nárůst o 16 procent byl zaznamenán u osob mladších 25 let, zatímco nejnižší nárůst o deset procent byl zaznamenán u osob starších 75 let.
Zjištění poukazují na nový rizikový faktor vzniku rakoviny, který se objevil v posledních desetiletích, kdy generace lidí ve věku 25 až 50 let dospívala, což pravděpodobně souvisí s "významnou změnou západní stravy v posledních 30 až 40 letech", jako je používání sladidel, například kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, v ultra zpracovaných potravinách.
Cancer Research UK, největší nezávislá organizace pro výzkum rakoviny na světě, údaje zveřejnila na zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO) v Chicagu, největší světové konferenci o rakovině.
Ústředním bodem konference bylo znepokojení nad celosvětovým nárůstem…