1.69
Výživa u onemocnění dnou
PhDr. Kozáková Radka, Ph.D.
NahoruÚvod
Dna je kloubní onemocnění s typickými nepříjemnými projevy – otok, bolest, výskyt tzv. tofů, zejména nad prvními klouby palců, ale i v jiných lokalizacích. Postihuje jedince s rysy metabolického syndromu typicky po dietním či alkoholovém excesu. V patogenezi tak hraje podstatnou roli rozpad buněk, tzv. hyperkatabolismus, a degradace purinů na kyselinu močovou. Je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. V séru se zvyšuje množství močanů (urátů), které se ukládají v chrupavkách kloubů, v ledvinách v podobě močových kaménků a v podkoží – urátové tofy. Probíhá chronicky nebo akutně. Projevuje se buď akutním dnovým záchvatem, ale i bolestmi kloubů, záněty žil, bolestmi břicha, urolitiázou nebo postižením ledvin. Dnes jsou klinicky závažné formy vzácnější a jsou snadno ovlivnitelné zejména léky skupiny nesteroidních antirevmatik.
NahoruZákladní principy diety u dny
Projevům dny často předchází zvýšený příjem purinů a rovněž jejich omezení má nepochybný léčebný a zejména preventivní vliv.
Potraviny s vysokým obsahem purinů rozdělené do skupin jsou:
- maso a vnitřnosti (játra, srdce, ledviny, jiné vnitřnosti, maso mláďat, zvěřina, masové extrakty),
- ryby a mořské produkty (ančovičky, krabi, sledě, makrely, sardinky, krevety),
- jiné zdroje (kvasnice, pivo, chřest, houby, luštěniny, špenát).
Dietní chyba může záchvat vyvolat, naopak dietní léčba má význam zejména v prevenci záchvatů. V léčbě akutního záchvatu nemá význam. Protože příčinou dny je změna v metabolismu bílkovin, zejména nukleoproteinů, je omezení masa mladých živočichů nejvýznamnější, neboť zde je nukleoproteinů nejvíce.
Typickou příčinou dny je dále zvýšený příjem alkoholu, přestože důvod tohoto vlivu je dodnes nejasný, a obezita. Typicky se záchvaty vyskytnou během redukční diety. Negativní vliv má i omezení příjmu tekutin.
Pravidla diety:
-
Ze stravy vyloučíme potraviny obsahující větší množství purinů – zvěřinu, vnitřnosti, masové vývary a extrakty, trvanlivé salámy, uzená masa, olejovky, kakao, čokoládu, silný černý čaj, zrnkovou kávu, luštěniny, alkoholické nápoje, houby.
-
Doporučujeme snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/den = 0,6–0,8 g/kg váhy.
-
Maso zařazujeme nejlépe jen jednou denně, ostatní bílkoviny hradíme ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit doporučených 90 g před kuchyňskou úpravou. Vhodné je vaření, dušení ve větším množství vody, aby se puriny vyvařily, a tím se zmenšilo jejich množství na porci.
-
Vhodným výběrem potravin se snažíme, aby strava měla zásadotvorný charakter – nejíme kyselé potraviny.
-
V období záchvatů je vhodná strava bez dráždivých druhů koření se šetřící úpravou a dostatek tekutin.
-
Energetický příjem stravy přizpůsobujeme váze pacienta. U obézních pacientů se snažíme o redukci váhy.
NahoruTechnologická úprava pokrmů při dně
Menší porce masa dusíme, vaříme ve větším množství tekutiny, aby se vyplavily puriny. Smažení, grilování masa je z tohoto důvodu nevhodné. Maso můžeme po uvaření nasekat, tím se opticky zvětší porce, okořenit doporučenými druhy bylinek, zlehčit sněhem z bílků a můžeme plnit různé druhy zeleniny (rajčata,…