1.42
Dieta u dialyzovaných pacientů
PhDr. Radka Kozáková, Ph.D.
NahoruÚvod
Správná výživa je jedním ze základních pilířů péče o dialyzované pacienty. Dialyzovaný pacient musí mít stravu nejen energeticky bohatou, ale i s dostatečným přísunem bílkovin. Tato dieta se tak zásadním způsobem liší od diety pacientů, kteří dosud dialýzou léčeni nejsou.
Cíle dietních opatření dialyzovaných pacientů:
-
udržení optimálního stavu výživy,
-
udržení optimální hladiny fosforu,
-
udržení normálních hodnot draslíku (kalia) v krvi zabraňuje vzniku nebezpečných poruch srdečního rytmu,
-
kontrolovaným příjmem tekutin docílíme zlepšení krevního tlaku,
-
zabránění rozvoje přidružených komplikací chronického selhání funkce ledvin.
Se začátkem dialyzační léčby se příjem bílkovin ve stravě přestává omezovat a naopak by měl být vyšší, než je doporučováno zdravým lidem. Jednou z příčin je ztráta aminokyselin (to jsou základní stavební prvky bílkovin) během hemodialýzy do dialyzačního roztoku.
Základem je vyšší příjem energie a bílkovin, dále omezení sodíku (Na), fosforu (P) a řízený příjem tekutin, tukových složek stravy a sledování draslíku (K).
NahoruZásady životosprávy dialyzovaného pacienta
1. Správný režim jídla
-
Stravu je potřeba rozdělit do několika denních dávek, aby nedocházelo k hladovění, velkým výkyvům lipidemie, glykemie, hyperfosfatemie, hyperkalemie.
2. Snídaně
-
Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne a měla by pokrývat 20 % denní dávky energie.
-
Měla by obsahovat všechny živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy.
-
Snídaně s obsahem kvalitních bílkovin doplní ztrátu aminokyselin, ke které dochází při dialýze.
3. Svačiny
-
Jsou malým příjmem energie, vlákniny, vitaminů, minerálů, a to v podobě ovoce, zeleniny, pečiva a kvalitních bílkovin.
-
Pokud obsahují doporučenou porci ovoce a zeleniny, dodají v přírodní formě nejen vitaminy, ale i množství minerálů (draslíku, hořčíku, zinku, karotenu atd.).
-
Svačiny v dopoledních a odpoledních hodinách oddálí výkyvy chutí.
-
Výběr a množství potravin a tekutin se podřizuje doporučenému příjmu tekutin a hodnotám draslíku a fosforu v krvi.
4. Oběd
-
Oběd tvoří 30 % z denního příjmu energie.
-
Oběd musí kromě sacharidů a tuků obsahovat kvalitní bílkoviny, např. kousky pečeného kuřete, masa nebo tuňáka s dalamánkem a zeleninou, např. hlávkovým salátem, bílou paprikou nebo kyselou okurkou.
-
Nevhodný oběd je samotné pečivo, pouhý příkrm s omáčkou, instantní polévka, konzerva nebo rychlé občerstvení.
5. Večeře
-
Má obsahovat dostatek kvalitních bílkovin, zeleninu, tuky v rostlinné podobě a sacharidy.
-
Měla by se obejít bez většího příjmu soli a měla by obsahovat zeleninu, kterou lze tepelně upravit.
-
Výběr zeleniny je nutné podřizovat hladině draslíku v krvi.
6. Léky
-
Předepsané léky jsou neodmyslitelnou součástí léčby.
-
Nepravidelné užívání zvyšuje riziko dalších zdravotních komplikací.
-
Špatné užívání léků vede k neuspokojivým laboratorním hodnotám a ke zvýšení dávek léků.
7. Tělesná hmotnost
-
Nesmí docházet k velkým přírůstkům nebo naopak k poklesu váhy.
-
Hmotnostní výkyvy negativně ovlivňují pobyt na dialýze.
-
Jakýkoli problém s úbytkem nebo nárůstem hmotnosti je potřeba hlásit lékaři.
8. Pohybová aktivita
-
Neomezovat se v pohybu.
-
Vybrat vhodnou pohybovou aktivitu, která bude přizpůsobena celkovému zdravotnímu stavu – turistika, rekreační cyklistika atd.
-
Pravidelným pohybem se omezí nárůst hmotnosti.
NahoruSložení potravy
Tuky
-
Tuky by měly tvořit 25–30 % celkové energetické hodnoty za den.
-
Tuk je ze všech živin nejbohatší na energii, avšak jeho schopnost zasytit je nízká.
-
Dodávají nepostradatelné mastné kyseliny, které si organismus neumí sám vyrobit.
-
Jsou nutné ke vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
-
Živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu, který v malém množství (300 mg/den) organismus potřebuje pro tvorbu buněčných membrán a hormonů. Nejbohatší na cholesterol jsou vnitřnosti, játra, paštiky, uzeniny, vejce a máslo. Zdrojem jsou také mléčné výrobky.
-
Rostlinné potraviny cholesterol neobsahují.
Při plánování jídelníčku a zařazování potravin je vhodné znát svoji hladinu cholesterolu. Jestliže jsou laboratorní hodnoty cholesterolu v normě, mohou se do jídelníčku zařadit potraviny, které obsahují cholesterol.
Rozdělení tuků:
V jídelníčku by měly převažovat rostlinné tuky. Měly by tvořit 2/3 z celkového denního množství přijatých tuků.
- Rostlinné tuky – oleje
Jsou složeny převážně z nenasycených mastných kyselin, které jsou zdravější a neobsahují cholesterol (např. v olivovém, podzemnicovém a řepkovém oleji).
- Živočišné tuky
V jídelníčku jsou zastoupeny z 1/3 z celkového množství přijatých tuků za den. Tyto tuky jsou zdrojem cholesterolu (např. máslo, olej, sádlo, maso, masné výrobky atd.)
NahoruSacharidy
-
Sacharidy by měly v dietě pro dialyzované pacienty tvořit 40–50 % z celkového energetického příjmu.
-
Jsou zdrojem energie ve formě glukózy nebo zásobního škrobu glykogenu.
-
Glukóza je zdrojem energie pro nervový systém a mozek.
Rozlišujeme:
- Jednoduché sacharidy obsažené např. v řepném či třtinovém cukru, medu a ovoci.
- Složené sacharidy získáváme z rýže, chleba, zeleniny, těstovin a cereálií. Vstřebávají se poměrně dlouho a udržují stálou hladinu krevního cukru. Díky obsahu vlákniny více zasytí, snižují pravděpodobnost vzniku hladu a předcházejí přejídání.
Při výběru sacharidových potravin je dále nutné přihlédnout k jejich obsahu draslíku, fosforu a soli.
NahoruBílkoviny
-
Jsou zdrojem dusíku, uhlíku, kyslíku, vodíku, fosforu, síry a kovových prvků.
-
Do jídelníčku mají být zařazeny minimálně 3x za den.
Rozlišujeme:
- živočišné – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky,
- rostlinné – obiloviny, luštěniny, zelenina, brambory.
Živočišné bílkoviny mají na rozdíl od rostlinných bílkovin vyšší obsah a větší zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou lépe vstřebatelné.
-
Poměr mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami by měl být 1:1.
-
Bílkoviny mají tvořit 25 % celkového denního příjmu energie.
-
Denní příjem bílkovin pro dialyzovaného pacienta by měl být od 1,2 g na 1 kg optimální tělesné hmotnosti.
-
Zvýšený příjem bílkovin je nutný k doplnění ztráty, která vznikla při dialýze. Pacient může ztratit až 12 g bílkovin za jednu proceduru dialýzy.
Při výběru potravin je nutné přihlížet k hodnotám laboratorních výsledků fosforu a draslíku.
NahoruVláknina
Nejvyšší obsah vlákniny (ve 100 g): lněné semínko 38 g, sója, fazole 15–18 g, celozrnné pečivo 8–10 g, rybíz 6 g, hrášek 5 g, mrkev 3 g, zelí, brokolice 3 g.
Dialyzovaný pacient musí sledovat hladiny draslíku a fosforu. Jestliže jsou hodnoty těchto minerálů v normě, je možné zařadit do jídelníčku některé z uvedených potravin. Při nevyrovnaných laboratorních hodnotách lze využít vlákninu ve formě doplňků výživy, které je možné zakoupit v lékárně.
NahoruMaso, drůbež
Vhodné potraviny zařazujeme do jídelníčku nejméně 2x denně. K vhodným potravinám se řadí: kuřecí maso, krůtí bez kůže, králík, klokaní, ale i hovězí (vysoký obsah vstřebatelného železa), vepřové, telecí, jehněčí, holubí, maso z perličky, mleté maso.
Méně vhodné potraviny jsou: tučné vepřové maso, husa, slepice, kachna, krůtí s kůží a uzeniny. Maso a drůbež je možné dochutit bylinkami a klasickým kořením.
Maso lze upravovat vařením, pečením, dušením, grilováním. K méně vhodným způsobům úpravy se řadí smažení a fritování.
NahoruRyby
Vhodné zařazovat do jídelníčku 3x týdně. Vhodné rybí maso je např. rybí filé, treska, losos, tuňák čerstvý nebo konzervovaný, makrela.
K méně vhodným lze zařadit krevety, mušle, humr, garnáty, chobotnice.
Zcela nevhodné jsou ryby s jedlými, křehkými kostmi – sleď, jikry, rybí paštiky, ančovičky.
NahoruVejce
Při zvýšené hladině tuků v krvi je nutné omezit konzumaci žloutků. Bílky můžete jíst v neomezeném množství. Ochranou před cholesterolem je kombinace vajec se zeleninou.
Vhodná úprava vajec – vařená natvrdo, na hniličku, omelety, jako součást těst, masových směsí, nákypů, nádivek, sladkých pokrmů, moučníků, pěn a krémů.
NahoruSýry
Vhodné jsou čerstvé, tvarohové a tvrdé sýry s obsahem tuku v sušině do 45 %. Při zvýšené hladině lipidů se vybírají sýry s 30 % obsahem tuků v sušině. U všech typů sýru je dobré znát…